casa della pasta kava.png

GĖRIMAI

Gėrimai italams taip pat svarbu, kaip ir maistas. Aperityvas ir kava yra patys svarbiausi kiekvieno italo gyvenime. Aperityvas – tai alkoholinis arba nealkoholinis gėrimas, geriamas prieš valgį. Aperityvo paskirtis - sužadinti apetitą ir „atverti“ skrandį. Žvelgiant į itališkų gėrimų istoriją, svarbu paminėti, kad aperityvas gimė Turine, daugiau nei prieš 200 metų. Viskas prasidėjo 1786 m., kai Antonio Benedetto Carpano parduotuvėje pradėjo gaminti aromatingą vyną, gautą, užpilant žolelėmis ir prieskoniais.

Aperityvas tradicine prasme - tai tikras pasiruošimas vakarienei. Paprastai jis vartojamas prieš atsisėdant prie stalo Jūsų pasirinktame bare ar restorane. Šis paprotys apima nedidelį alkoholio kiekį, kuris asocijuojasi su pikantiškais ar šaltais užkandžiais bei sūrių ragavimu. Čia aperityvas įgauna dar vieną funkciją - paruošti skonio receptorius, kad būtų galima kokybiškai mėgautis pagrindiniu patiekalu ir išvalyti skonio paletę prieš valgį.

Toliau analizuojant itališkų gėrimų kultūrą, neatsiejama yra kava. Daugeliui kava ir Italija tai savotiškas sinonimas, papildantis vienas nuo kito. Tad itališko maisto kultūros gerbėjams pravartu žinoti, kad itališka kava įprastai pasižymi didesniu rūgštingumu nei paprastos kavos, o jų konsistencija tirštesnė. Itališka kava įprastai patiekiama mažame puodelyje stora sienele. Tokią kavą italai gali gerti visą dieną, nepriklausomai nuo paros laiko.

Užsisakykite tik „latte” Italijoje ir nustebsite, kai jums bus patiekta tik stiklinė pieno. Tai, ką mes vadiname latte, Italijoje yra caffè latte, kurį sudaro 1/3 „espresso”, 2/3 pašildyto pieno ir šiek tiek putos. „Cappuccino” yra turbūt pati garsiausia kava Italijoje. Nors kalbant apie itališkos kavos rūšis, nėra tokio dalyko kaip „didelis cappuccino”. Nes Italijoje egzistuoja tik vieno dydžio „cappuccino”, kuris sudarytas iš 1/3  „espresso” kavos, 1/3 garinto pieno ir 1/3 putos.

Italai valgo ir geria viską tam tikru laiku ir tam tikra tvarka, kad nebūtų sujauktas virškinimas. Įdomu tai, kad kavą su putomis ir pienu italai laiko maistu ir negeria jos po 11 val. Gal verta šio to pasimokyti iš italų kultūros?